dilluns, 29 d’octubre del 2012



  SA CALOBRA


Sa Calobra és una cala del municipi espanyol d'Escorca en l'illa de Mallorca. Es troba situada en plena Serra de Tramuntana i és al mateix temps nucli turístic que presa el nom d'una xicoteta aldea que hi havia en les proximitats. La cala consistix en la desembocadura del Torrent Pareu, format per cudols i que suposa un dels pocs accessos al mar que poden trobar-se en la Serra de Tramuntana. L'any 2003, per l'interés que representa la seua fauna i la seua flora, on es troben més de 300 espècies, va ser 
declarat «Monumento Natural» pel Govern Balear.
Durant milers d'anys l'aigua que baixava pel Torrent de Pareu ha 
anat excavant el llit pel qual discorre fins a aconseguir el mar. 
En este punt la diferència és tan alta que la desembocadura del 
torrent i la cala de Sa Calobra estan rodejades de grans 
penya-segats que superen els 200 metres d'altura. 
 



RIO TINTO

El riu Tinto és un riu costaner del sud d'Espanya que discorre al llarg de la província de Huelva, Andalusia, naix en la serra de Pare Car i després de recórrer quasi 100 Km arriba fins la Ria de
Huelva on es fon amb el riu Odiel. 
Història
 El cos del mineral va ser depositat en el Període Carbonífer (300-350 Ma) per activitats hidrotermals sobre el fons del mar. L'àrea del riu té una història d'activitat extractora per part de tots els pobles que es van assentar en la regió, com els Ibers (que van començar l'any 3.000 a. C. i ho denominaven «Iberus») , els fenicis, romans (que ho denominaven «Urium») i els musulmans. La mineria va continuar durant l'era fenícia i la romana fins als musulmans en la segona part del segle XV. Va ser principalment de coure, però també de ferro i manganés. En el segle XIX l'explotació minera va començar a gran escala, principalment duta a terme per empreses del Regne Unit. Després d'aconseguir la producció màxima en 1930 la producció va disminuir i es va acabar per al coure en 1986, i per a la plata i l'extracció d'or en 1996.

Orografia
 Riu pertanyent a la conca atlàntica andalusa (Districte Hidràulic Tinto-Odiel-Chanza) , que naix en la serra de Pare Car i desemboca en la ria de Huelva on confluïx amb el riu Odiel. Pròxima al seu naixement se situa la curta a cel obert de la mina de Peña de l'Hierro en Nerva, trobant-se un poc més avant Curta Talaia, el major jaciment miner a cel obert d'Europa, ja en el municipi de Mines de riu Tinto. Ambdós jaciments vénen sent explotats des de l'època romana.

Ecología
Les seues aigües roges es caracteritzen pel seu pH entre 1,7 i 2,5 (molt àcid) , amb alt contingut en metalls pesants, ferro majoritàriament, coure, cadmi, manganés, etc., però amb oxigen, ja que els organismes que existixen en el riu són fotosintètics majoritàriament. No obstant això, des d'abans de l'aparició de l'home, en les seues aigües viuen microorganismes que s'alimenten només de minerals i s'adapten a hàbitats extrems; tals organismes són tant procariotes com eucariotes, incloent-se entre els segons algunes espècies de fongs i algues endèmiques del riu. Per això, la NASA ho va triar com a hàbitat a estudiar per la seua possible similitud amb l'ambient del planeta Mart. Un experiment amb participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) , i desenrotllat en el riu Tinto, ha confirmat la possibilitat que determinats tipus d'organismes puguen sobreviure davall les restrictives condicions del planeta Mart.

  Imatges