diumenge, 10 de març del 2013

MITOCONDRI

En biologia cel·lular, un mitocondri és un orgànul tancat per una membrana que es troba a la majoria de les cèl·lules eucariotes. A vegades es descriuen els mitocondris com a "plantes d'energia cel·lular" perquè generen la major part dels subministraments de trifosfat d'adenosina (ATP) que necessita la cèl·lula com a font d'energia química. A més a més de subministrar energia, els mitocondris estan implicats en processos, com la comunicació, la diferenciació i l'apoptosi, així com el cicle cel·lular i el seu creixement.
El nombre de mitocondris en una cèl·lula varia molt segons el tipus d'organisme i de teixit. Moltes cèl·lules tenen un sol mitocondri, mentre que d'altres en poden tenir diversos milers.L'orgànul està compost per compartiments que duen a terme funcions especialitzades. Aquests compartiments o regions inclouen la membrana externa, l'espai intermembranós, la membrana interna, les crestes mitocondrials i la matriu. Les proteïnes mitocondrials varien en funció dels teixits i les espècies.
Els mitocondris es troben dispersos pel citoplasma en gairebé totes les cèl·lules eucariotes. El seu nombre i ubicació varia segon el tipus de cèl·lula. Un nombre considerable de mitocondris es troben al fetge, al voltant de 1.000 - 2.000 per cèl·lula, representant una cinquena part del volum cel·lular. Sovint formen una complexa xarxa en 3D dins del citosquelet. L'associació amb el citosquelet determina la forma del mitocondri, cosa que n'afecta la funció.Proves recents suggereixen que la vimentina, un dels components del citosquelet, és fonamental per la seva associació amb el citosquelet
Les funcions més importants del mitocondri són la producció d'ATP i la regulació del metabolisme cel·lular.El conjunt de reaccions que participen en la producció d'ATP és coneix col·lectivament com el cicle de Krebs. Tanmateix, els mitocondris tenen moltes funcions a part de la producció d'ATP.
Els mitocondris tenen moltes característiques en comú amb les cel·lules procariotes. Per tant, es creu que originalment es tractava de procariotes endosimbiotics. La teoria d'una endosimbiosi dels mitocondris amb les cèl·lules hostes fou popularitzada per Lynn Margulis. La teoria endosimbiòtica suggereix que els mitocondris descendeixen d'eubacteris que d'alguna manera van sobreviure a un procés d'endocitosi de la cèl·lula, i es van incorporar al citoplasma. Els mitocondris van proporcionar a les cèl·lules hostes la capacitat d'obtenir energia per respiració en lloc de només per fermentació, i això els va proporcionar un gran avantatge evolutiu. Quelcom de similar passà amb les cèl·lules que van acollir simbiòticament els eubacteris amb capacitat de fer la fotosíntesi.  Aquesta incorporació simbiòtica anà en augment, fent que les cèl·lules estiguessin més capacitades per sobreviure. Aquesta relació simbiòtica probablement es desenvolupà fa 1.700-2.000milions d'anys.



Vidio: http://www.youtube.com/watch?v=-7w8U1bydjE&playnext=1&list=PL89C68D60FFEE9D94&feature=results_main