dilluns, 20 de gener del 2014

Biomolècules

Glúcids 

Els glúcids són biomoléculas orgàniques. Estan formats per Carboni, Hidrogen i Oxigen, encara que a més, en alguns compostos també podem trobar Nitrogen i Fòsfor. La importància biològica principal d'este tipus de molècules és que actuen com a reserva d'energia o poden conferir estructura, tant a nivell molecular (formen nucleòtids) , com a nivell cel·lular (paret vegetal) o tisular (teixits vegetals de sosteniment, amb cel·lulosa) .Es divideixen en:
Monosacàrids, són els glúcids més simples i  estan formats per una sola molècula; no poden ser hidrolitzats a glúcids més xicotets. La fórmula química general d'un monosacàrid no modificat és (CH2O) n, on n és qualsevol número igual o major a tres, el seu límit és de 7 carbonis. Els monosacàrids posseïxen sempre un grup carbonil en un dels seus àtoms de carboni i grups hidroxil en la resta, per la qual cosa poden considerar-se polialcohols. Es definixen químicament com polihidroxialdehídos o polihidroxicetonas.
Disacàrids, són glúcids formats per dos molècules de monosacàrids i, per tant, a l'hidrolitzar-se produïxen dos monosacàrids lliures. Els dos monosacàrids s'unixen per mitjà d'un enllaç covalent conegut com enllaç glucosídico, després d'una reacció de deshidratació que implica la pèrdua d'un àtom d'hidrogen d'un monosacàrid i un grup hidroxil de l'altre monosacàrid, amb la conseqüent formació d'una molècula de H2O, de manera que la fórmula dels disacàrids no modificats és C12H22O11. Alguns disacàrids comuns són: sacarosa, lactosa, maltosa.
Oligosacàrids, estan compostos per tres a nou molècules de monosacáridos2 que a l'hidrolitzar-se s'alliberen. No obstant això, la definició de quant llarg ha de ser un glúcid per a ser considerat oligo o polisacàrid varia segons els autors. Segons el nombre de monosacàrids de la cadena es tenen els disacàrids (com la lactosa) , tetrasacárido (estaquiosa) , pentasacáridos, etc. Els oligosacàrids es troben ben sovint units a proteïnes, formant les glucoproteínas.
Polisacàrids, són cadenes, ramificades o no, de més de deu monosacàrids, resulten de la condensació de moltes molècules de monosacàrids amb la pèrdua d'unes quantes molècules d'aigua. La seua fórmula empírica és: (C6 H10 O5) n. Els polisacàrids representen una classe important de polímers biològics i la seua funció en els organismes vius està relacionada usualment amb estructura o emmagatzemament.









http://recursostic.educacion.es/ciencias/biosfera/web/alumno/2bachillerato/biomol/contenidos5.htm

http://es.wikipedia.org/wiki/Gl%C3%BAcido#Tipos_de_gl.C3.BAcidos