dimecres, 13 de novembre del 2013

Cristalls

Els cristalls són aquells materials sòlids, els elements constitutius dels quals es repetixen de manera ordenada en les tres direccions de l'espai. Així, la propietat característica i definidora de la matèria cristal·lina és ser periòdica. Vol açò dir que, al llarg de qualsevol direcció, els elements que la formen es troben repetits a la mateixa distància (translació) . Este principi és vàlid partint des de qualsevol punt de l'estructura. 
En un cristall, els àtoms i ions es troben organitzats de forma simètrica en xarxes elementals, que es repetixen indefinidament formant una estructura cristal·lina. Estes partícules poden ser àtoms units per enllaços covalents (diamant i metalls) o ions units per electrovalencia (clorur de sodi) .
Encara que el cristall se sol confondre amb un tipus de vidre, en realitat no posseïx les propietats moleculars necessàries per a ser considerat com a tal. El vidre, a diferència d'un vidre, és amorf.

Si es tenen en compte els elements de simetria, es poden distingir set sistemes cristal·lins, que prenen el nom d'una figura geomètrica elemental. Com són: 
-Cúbic (cub) .
-Tetragonal (prisma recte quadrangular).
-Ortoròmbic (prisma recte de base ròmbica).
-Monoclínic (prisma oblic de base ròmbica) .
-Triclínico (paral·lelepípede qualsevol).
-Romboèdric (paralepípedo les cares del qual són rombes) .
-Hexagonal (prisma recte de base hexagonal).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada