divendres, 13 de febrer del 2015

FOTOSÍNTESI

Què és la fotosíntesi?

Si una planta té gana no pot desplaçar-se. Així, com s'ho fan les plantes per alimentar-se i sobreviure? La fotosíntesi és el procés que utilitzen per fabricar el seu propi "aliment" a partir de l'energia del sol, diòxid de carboni i aigua.
Durant la fotosíntesi el diòxid de carboni i l'aigua es combinen amb l'energia solar per crear glucosa i oxigen. La glucosa és el sucre que actua com a "aliment" per a les plantes; l'oxigen, que és essencial per a la vida animal, és un producte de rebuig de la fotosíntesi.

La fotosíntesi té lloc als cloroplasts, un orgànul que es troba només a les cèl·lules vegetals i no a les animals. Dins el cloroplast es poden diferenciar dues zones o compartiments:
  • Un compartiment intern format per sacs aplanats anomenats tilacoides i que s'anomena espai tilacoidal. L'energia de la llum solar és capturada per la clorofil·la, un pigment que es troba a la membrana tilacoidal.
  • L'espai interior del cloroplast que envolta els tilacoides, anomenat estroma i ple de fluid. És on es produeix glucosa a partir del diòxid de carboni.

Què entra dins la cèl·lula vegetal? Els reactius per a la fotosíntesi són el diòxid de carboni i l'aigua, a més de la llum solar. La fotosíntesi és una reacció química i necessita diòxid de carboni i aigua a més de l'energia de la llum solar. Com arriben a cada cèl·lula vegetal?
  1. La clorofil·la és el pigment que dóna color verd a les fulles. Es troba als cloroplasts i és l'encarregada de capturar l'energia del sol.
  2. Les "venes" de les fulles i els vasos de la tija tenen com a funció dur l'aigua des de les arrels fins a les cèl·lules de les fulles.
  3. El diòxid de carboni entra dins la fulla des de l'aire a través d'unes obertures especials anomenades estomes (figura següent).

Què produeix una cèl·lula vegetal? Els productes de la fotosíntesi són glucosa i oxigen: això vol dir que es formen al llarg del procés.
  • La glucosa, l'aliment de les plantes, es pot utilitzar per emmagatzemar energia en forma de molècules de glúcid. També es pot utilitzar per fabricar altres molècules que la planta necessita.
  • L'oxigen és un producte de rebuig que la planta allibera a l'atmosfera a través dels estomes. Com bé saps, els animals necessitem oxigen per a viure: sense els organismes fotosintètics com les plantes no tindríem prou oxigen a l'atmosfera.
La reacció global de la fotosíntesi és la següent: 6 molècules de diòxid de carboni (CO2) i 6 molècules d'aigua (H20), amb la participació de l'energia solar, produeixen 1 molècula de glucosa (C6H12O6) i 6 molècules d'oxigen (O2). Amb símbols químics l'equació és aquesta:

6CO2 + 6H2\rightarrow C6H12O6+ 6O2.



Cloroplast 






















1 comentari:

  1. Aquesta entrada està molt bé explicat el procés de la fotosintesi i s‘enten perfectament perque amb les preguntes i respostes queda tot més clar i a més la foto ho aclarix on es produeix aquest procés.

    ResponElimina