diumenge, 16 de juny del 2013

EVOLUCIÓ HUMANA

Els primats per als paleontolègs el punt d'inici de la història de la humanitat va començar amb l'aparició dels primats, fa uns 65 milions d'anys. Els primers d'ells eren uns xicotets animals que van començar a viure en els arbres en compte de estar en el terra, com la majoria dels mamífers. Durant el seu desenrotllament evolutiu, els primats es van fer de certs trets especials: bona visió, mans amb què es poden subjectar fermament objectes i un cervell relativament gran.

Per pertànyer a la mateixa família, les diferents espècies de primats, en especials monos i simis, guarden similitud amb el ser humà. Segons alguns estudiosos, l'últim avantpassat comú entre el ser humà i el ximpanzé, el nostre cosí més pròxim, va existir fa 6 o 7 milions d'anys. Després d'esta separació va aparéixer el primer Membres de la família Hominidae, la classificació zoològica a què pertanyen els sers humans i els seus avantpassats prehumans, com els australopithecinos. Entre els homínids no estan vaig inclouredos els simios., el cridat Australopithecus, que posteriorment va donar lloc a l'Homo habilis, el primer especímen del gènere Homo, a qui pertanyem els sers humans moderns. Els canvis en la biologia dels primats que van desembocar en els primers homínids es van donar en África: en l'Est i en el Sud. El canó d'Olduvai, a Tanzània, el nord-est d'Africa, és un dels llocs on s'han trobat els fòssils més antics que aporten dades sobre la històriaevolutiva de l'èsser humà.

Homínids 
Els límits que señaMiembro de la família Hominidaelen el començament i el final dels distints homínids no són exactes, es calcula que van aparéixer fa 4.5 milions d'anys i es van extingir fa uns 2 milions d'anys. Durant molt de temps van haver de coexistir diferents tipus, i el final d'una espècie es va entremesclar amb les generacions d'una altra en el transcurs de milers d'anys. Els científics distingixen entre diverses espècies d'homínids. Tots ells compartixen algunes característiques bàsiques: Poden mantindre's dreçats i caminar en dos peus Tenen un cervell relativament gran en relació amb les de les mones La seua mà té un dit polze desenrotllat que els permet manipular objectes.

Australopithecus 
El Australopithecus és l'homínid més antic que es coneix. Australopithecus vol dir "simio sudafricano" i s'estima la seua antiguitat fins en 4 milions d'anys. En 1925, el paleontòleg Raymond Dart va descobrir el crani d'un Australopithecus en Taung, al sud d'África. El descobriment d'este fòssil, avantpassat del ser humà i íntimament relacionat amb la mona, va provocar polèmica perquè es va trobar en África i fins llavors s'havia fundat l'origen del ser humà a Europa. En llocs pròxims a este descobriment es van trobar altres espècies d'Australopithecus (afarensis, africanus, robustus, boisei) , que van confirmar l'origen de l'home a África. Els seus restes van demostrar que estos homínids mesuraven més d'un metre d'estatura i que els seus malucs, cames i peus s'apareixien més als dels sers humans que als dels simis. El cervell s'assemblava al d'estos animals i tenia una grandària semblant al del goril·la. La mandíbula era gran i el mentó afonat. Caminaven dreçats i podien córrer, a diferència dels simis. Els seus llargs braços acabaven en mans pròpiament dites, amb els rovells dels dits planes, com les dels sers humans. Es creu que estos sers eren carnívors, perquè al seu voltant s'han trobat ossos i cranis que havien sigut picats per a extraure el moll i els cervells.

El gènere Homo 
La majoria dels científics accepten que hi ha dos grans grups, o gèneres, d'homínids en els últims 4 milions d'anys. Un d'ells és el gènere Homo, que va aparéixer fa 2.5 milions d'anys i que inclou almenys tres espècies: Homo habilis, Homo erectus, Homo sapiens. Un dels grans misteris dels estudiosos de la prehistòria és quan, com i on el gènere Homo va reemplaçar als Australopithecus. Arbre genealògic que representa la possible evolució de l'home. Fa algun temps, el diagrama haguera sigut una línia recta, però en l'actualitat els especialistes pensen que la situació va ser més complexa.

Homo sapiens sapiens 
Després del Neanderthal vingué l'Homo sapiens sapiens, que és l'espècie a la qual pertanyem els sers humans moderns. S'han trobat restes dels primers membres d'esta branca en el Pròxim Orient i els Balcans, datats entre el 50 mil i el 40 mil abans de la nostra era. 
Els Homo sapiens sapiens es van estendre per la Terra més que cap dels primats anteriors. Un grup prehistòric d'esta espècie van ser els hòmens de Cro-Magnon (32 mil anys) , cridats així per la cova pròxima a l'aldea dels Eyzies, França, on van ser trobats els seus restes òssies. Els cro-magnones van viure l'última glaciació i encara que el seu cervell no era major que el de l'home de Neanderthal, li van donar nous usos perquè, entre altres coses, van fer i van millorar molts instruments i armes. Els cro-magnones són també els artistes més antics. L'home actual no diferix bàsicament ni en capacitat cerebral, ni en postura, ni en altres trets físics, del model que l'evolució havia aconseguit en l'home de Cro-Magnon.


 P            A            L            E             O             L            I            T            I        C NEOLITIC........

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada