diumenge, 9 de juny del 2013

GENÈTICA

Definirem la genètica com la part de la Biologia que s'ocupa de l'estudi de l'herència biològica, intentant explicar els mecanismes i circumstàncies per mitjà dels quals es regeix la transmissió dels caràcters de generació en generació.

AL·LELS
S'anomenen al·lels a les distintes varietats d'un gen per a un caràcter.

Homozigotic i heterozigotic: Els individus diploides posseïxen en les seues cèl·lules dos jocs de cromosomes homòlegs, un aportat pel gàmet masculí i l'altre pel gàmet femení. Atés que els gens residixen en els cromosomes, resulta evident que per a cada caràcter l'individu tindrà dos gens. Si en ambdós cromosomes homòlegs residix el mateix al·lel direm que l'individu és homozigòtic per a eixe caràcter. Al contrari, si en cada homòleg hi ha un al·lel distint, l'individu serà heterozigòtic per a eixe caràcter. 

Dominant i recessiu: Generalment, en els heterocigóticos només es manifesta el caràcter definit per un dels dos al·lels. Aquest al·lel es diu que és el dominant, mentres que li un altre, que només es manifesta en homocigosis, es diu que és l'al·lel recessiu.

Herència intremitja: 
En altres casos, com en el del color de les flors els heterocigóticos RB (R, roig i B, blanc) per al color de les flors, són roses. Es diu que ambdós gens presenten herència intermitja, perquè és heterozigòtic i manifesta una mescla d'ambdós gens.

Genotip i fenotip
Els caràcters externs que exhibix un individu constituïxen el seu fenotip mentres que els gens que determinen eixe fenotip són el seu genotip. El fenotip d'un individu no depén només del seu genotip, sinó també de les circumstàncies ambientals. Es pot afirmar que el fenotip és el resultat de l'acció dels gens expressada en un ambient determinat.

http://www.youtube.com/watch?v=delPtH6UobY

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada