dimarts, 18 de febrer del 2014

Biomolècules

Lípids

Els lípids són un conjunt de molècules orgàniques compostes principalment per carboni i hidrogen i en menor grau oxigen, encara que també poden contindre fòsfor, sofre i nitrogen. Tenen com a característica principal el ser hidròfobes (insolubles en aigua) i solubles en dissolvents orgànics com la benzina, el benzé i el cloroform.
A diferència dels glúcids i de les proteïnes, que tenen grups funcionals característics, els lípids no tenen cap grup funcional propi. Els lípids constitueixen un ampli grup de molècules que es presenten a la natura que inclou els greixosceresesterolsvitamines liposolubles (com les vitamines A, D, E, i K), monoglicèridsdiglicèridstriglicèridsfosfolípids, i d'altres. 

Malgrat que el terme lípid de vegades es fa servir com a sinònim de greix, els greixos són un subgrup dels lípids anomenats triglicèrids. Els lípids també comprenen molècules com els àcids grassos i els seus derivats (incloent tri-di-monoglicèrids, i fosfolípids), com també altres metabòlits que contenen esterols com el colesterol. 

Funcions biològiques:
-Funció de reserva energètica. Els triglicéridos són la principal reserva d'energia dels animals.
-Funció estructural. Els fosfolípids, els glucolípidos i el colesterol formen les bicapes lipídicas de les membranes cel·lulars. Els triglicéridos del teixit adipós recobrixen i proporcionen consistència als òrgans i protegixen mecànicament estructures o són aïllants tèrmics. 
-Funció reguladora, hormonal o de comunicació cel·lular.
-Funció transportadora. El transport de lípids des de l'intestí fins al seu lloc de destí es realitza per mitjà de la seua emulsió gràcies als àcids biliars i a les lipoproteínas. 
-Funció biocatalizadora. En este paper els lípids afavorixen o faciliten les reaccions químiques que es produïxen en els sers vius. 
-Funció tèrmica. En este paper els lípids s'exercixen com reguladors tèrmics de l'organisme, evitant que este perda calor.





http://ca.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADpid
http://es.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADpido#Funciones

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada