dimecres, 19 de febrer del 2014

Homeòstasi

 L'homeòstasi és la tendència a mantenir l'equilibri i l'estabilitat interns en els diferents sistemes biològics. Aquesta condició d'equilibri en el medi intern és deguda a una contínua interrelació dels múltiples processos de regulació corporal. L'estat d'equilibri del cos pot alterar-se dins d'uns estrets marges compatibles amb la vida, fet que es dóna per a adaptar-se als canvis del medi que l'envolta.

L'homeostasis respon a canvis produïts en: 
  • El medi intern: El metabolisme produïx múltiples substàncies, algunes d'elles de desfet que han de ser eliminades. Per a realitzar esta funció els organismes posseïxen sistemes d'excreció. Per exemple en l'home l'aparell urinari. Els sers vius pluricel·lulars també posseïxen missatgers químics com a neurotransmissors i hormones que regulen múltiples funcions fisiològiques. 

  • El medi extern: L'homeostasis més que un estat determinat és el procés resultant d'afrontar les interaccions dels organismes vius amb el medi ambient canviant la tendència del qual és cap a desorde o l'entropia. L'homeostasis proporciona als sers vius la independència del seu entorn per mitjà de la captura i conservació de l'energia procedent de l'exterior. La interacció amb l'exterior es realitza per sistemes que capten els estímuls externs com poden ser els òrgans dels sentits en els animals superiors o sistemes per a captar substàncies o nutrients necessaris per al metabolisme com pot ser l'aparell respiratori o digestiu.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada